Barion Pixel
Felhasználó élmény fokozása érdekében az oldal cookie-kat használ!
Az oldal követi az új 2018. 05. 25-én hatályba lépett EU-s adatvédelmi irányelveket és szabályokat!

5 alap dolog az egészséged érdekében - 4. rész

TARTS EVÉSSZÜNETET!

Az eddigi tapasztalatok alapján az evésszünet (átmeneti böjtölés) a leginkább bevált módszer a súlykontroll és az emésztés területén. Nem mindenkinek való, de érdemes legalább kipróbálni.

Legegyszerűbben megfogalmazva az evésszünet olyan (általában 14-36órás) periódus, amikor az energiabevitel 0kcal és ez akaratlagosan, kontrollálva történik. A hossza és gyakorisága függ a nemtől, kortól, kiindulóponttól, céloktól, stb.

Miért jó az evésszünet?

Megtanít arra újra, hogy teljesen normális néha nem enni. Igen, ez egy természetes körforgás része, amit mára nemhogy elfelejtettünk, hanem köszönhetően a média és sok "fitness-guru" hatására szabályszerűen félünk attól, ha nincs tele a gyomrunk. Azért van még más élvezet is az életben az evésen kívül.

*Hasznos info: Evésszünetek után sokkal jobb az ízek érzékelése, szóval még jobban fogod élvezni az étkezést!

Fontos megjegyezni, hogy egészséges emberek semmilyen negatív hatást nem fognak észleni egy evésszünetes periódus során és 2-3 hét alatt teljesen hozzá lehet szokni. A jótékony hatások közül pedig igen kiemelkedő az étvágykontroll, jobb mentális teljesítmény, nagyobb koncentráció edzés során, megnövekedett növekedési hormon szint és lipolízis (zsírbontás). Nem a Szent Grálról van szó, de igen meggyőzőek az eredmények és a kutatások.

Saját tapasztalatom (Zoli, a bejegyzés írója) az, hogy az első pár alkalom nagoyn kemény tud lenni. Majdnem rossz. De mégsem az.

Eleve egy evésszünet napján annyi vizet iszok, hogy ihajj, és tök jól esik, mert csillapítja az éhségérzetet. Mellette csak táplálékkiegészítőket fogyasztok pluszban, meg Aloe gélt, azért, hogy mikronutriensek (pl. vitaminok) azért kerüljenek be a szervezetembe. Mégsincs semmilyen szörnyű érzés, ellenben van király eredmény!

Nálam úgy néz ki a dolog, hogy előző este étkezek utoljára (vacsi), aztán a következő nap teljesen nulla energiabevitel, csak az azt követő napon fogok reggelizni. Tehát, ha mondjuk este kilenckor eszek utoljára, és reggel 9 körül fogok elsőre reggelizni, akkor 36 órán keresztül nem vittem be energiát. Én így szeretem!

Gondolj bele mi mindent tud csinálni a szervezeted 36 órán keresztül, úgy, hogy végre nem végig az emésztéssel kell foglalkoznia főleg - hiszen amikor eszünk "rendesen", akkor egész nap, többször eszünk, így folyamatosan "működtetni" kell a szervezetnek az emésztés folyamatát. Evésszünet alkalmával az emésztés helyett a testünk figyel a bőrünk, körmünk, hajunk helyreállítására, öngyógyító folyamatokra, pihen, szóval mindenféle király dolog, ami csak jó magunknak!

Ilyenkor is táplálékkiegészítés?

Jaja! De nem csak ilyenkor, hanem ilyenkor IS!
Gondolom a Moringát már ismeritek, ha nem, akkor mindenképp ismerjétek meg! További infókért katt ide

Amúgy pedig érdemes sok-sok egészségmegőrző terméket és kiegészítőt megnézni, mert csomó minden lehet az ember segítségére a sima hétköznapokban is. Érdemes böngészni, bogarászni és kipróbálni dolgokat, másképp nem derül ki, hogy jó-e vagy sem! :)

Több hasznos dolog itt: https://www.jinjang.eu/egeszseg

 

 

Próbáljátok ki az evésszünetet, és meséljetek a tapasztalataitokról! :)

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog
blog comments powered by Disqus
Az oldal tetejére