Barion Pixel
Felhasználó élmény fokozása érdekében az oldal cookie-kat használ!
Az oldal követi az új 2018. 05. 25-én hatályba lépett EU-s adatvédelmi irányelveket és szabályokat!

Fogyózás vs. diéta

Ha fogyózol, kisebb leszel. Vagy nem? Hogy van ez?

Miért van az, hogy két ugyanolyan ember, akinek megegyezik a tömege és a magassága teljesen másképp tud kinézni? Olvass tovább a válaszért!

Ez bizony egy érdekes téma. Biztos sokan a fejüket fogják, amikor olvasnak ilyen sorokat, de ha nem értesz vele egyet, akkor kérlek, ne olvasd! :)
A fogyás egy nagoyn tág fogalom, hiszen a testsúlyunk attól függően változik, hogy mit és mennyit ettünk, hogy mikor ettünk, hogy mennyi folyadékot vittünk be, ráadásul még a hormonok is bejátszanak. Napi akár 2-3 kg-t ingadozhat a testsúlyunk.

Egy kemény 20 perces edzéssel ennek ismeretében simán le tudsz adni egy kilót egy nap, ha nem iszol. Ha meg iszol, akkor vissza is tért az a kilócska. Nem érdemes tehát edzés után méregetni magunkat, mert fals infót adhat.

A testsúlyunk több tényezőből áll, legfőképp: víz, izom, zsír, csont, szervek. Jelen esetben az izom, a zsír és a víz a lényeges. A képlet pedig egyszerű: Ha az izmok nem kapnak kielégítő stimulálást, akkor kisebbek lesznek. Ha több energiát viszünk be a szervezetünkbe, akkor a többlet zsírként fog raktározódni. A kémiai folyamatokhoz pedig víz kell, de pl. a tápanyagok is hoznak magukkal vizet (pl. 1 gramm szénhidrát 4 gramm vizet).

Ezek ismeretében látható, hogy a felesleg nem csak zsír, hanem víz is, továbbá gyulladás (vagy salakanyag). Felhalmozni mindig könnyebb és egyszerűbb, mint ledolgozni. Viszont az étkezés beállításával semmi sem lehetetlen. Továbbá ezen segíthet még az edzés is. Ahhoz, hogy a tárolt energia felhasználásra kerüljön tenni kell.

Az első lépés az, hogy ne gyarapítsd tovább a raktáraidat! Ez olyan egyszerű, hogy kevesebb energiát vigyél be egy nap, mint amennyire szükséged volna. A különbözetet a raktárakból fogja fedezni a szervezeted. Fontos itt kiegészíteni, hogy fehérjét folyamatosan ahsznál a szervezetünk, így azt folyamatosan KELL pótolni!

Ennek a folytatása, hogy ne hanyagold el a sportolást, edzést. Esztétikailag is szép, ha izmos vagy, hiszen az egyenletesen oszlik el a testeden, nem úgy, mint a zsír. Fogyás közben tartsd meg az izomzatodat, ezáltal az erődet, különben csak összemész. Gondolj bele, ha izmot is veszítesz, akkor a rajtad lévő felesleg még többnek fog látszani.

Az edzés arra való, hogy az izomzatodat fenntartsd és fejleszd, az étkezéssel pedig befolyásolni tudod a kinézetedet, főleg a zsír mennyiségét. Nem szabad összekeverni a kettőt! Ha ezt elfogadod, akkor rengeteg stressztől és pénzkidobástól mented meg magad. A tanulság pedig az, hogy a végcél maga az átalakulás, nem pedig a fogyás. Ha valaki fogyni akar, és sokáig csinálja, akkor károssá is válhat, ezért ne ítélkezzetek súly alapján.

Rossz étkezési szokásokat nem lehet edzéssel kompenzálni!

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog
blog comments powered by Disqus
Az oldal tetejére